• VRIJWILLIGERS IN HET ZONNETJE!

  WIE BEN JE EN HOE LANG BEN JE AL LID VAN DE GOUWE?

  Ik ben Bert Jasperse, geboren in Den Haag maar nu al meer dan 50 jaar woonachtig in Boskoop.

  In 1971 ben ik lid geworden van zwemclub Boskoop (in Den Haag was ik al vanaf mijn 5e lid van Zian, dus ben al lang bezig met zwemmen en waterpolo). In het begin heb ik zowel zwemmen als waterpolo gedaan, maar naderhand is dat  waterpolo geworden. Ik kan me van Boskoop nog wel de toernooien herinneren op Texel en Gieten die ieder jaar gehouden werden.

  Ik heb op mijn 16e mijn  W-tje gehaald bij Boskoop dus die heb ik ook al een hele tijd. Ik kan me nog herinneren dat ik in het begin een brief kreeg van Coen van der Bijl (oudere leden zullen hem nog wel kennen) dat ik een onrechtmatig teken had gebruikt op het wedstrijdformulier (ik had een punt gezet bij het overslaan van de partjes op het formulier) en dat dit niet de bedoeling was. Ik kan me dit nog steeds herinneren dus zal wel indruk gemaakt hebben.

  Met het tablet van tegenwoordig is dat toch een stuk makkelijker 😉

  HOE BEN JE BIJ DE GOUWE TERECHT GEKOMEN?
  De sluiting van het Ballonbad in Boskoop had tot gevolg dat we gingen fuseren met De Gouwe. Ik heb hiervoor nog in de fusiecommissie gezeten en in 1987 zijn we 1 zwemclub geworden met als naamgeving De Gouwe en gevestigd in Waddinxveen en Boskoop.

  WAT IS JE FUNCTIE ALS KADERLID/VRIJWILLIGER?
  In de jaren 90 heb ik nog een tijdje in het bestuur gezeten en de ledenadministratie gedaan. Toen ik die overnam was dat nog een papieren administratie waar nog kruisjes achter de namen werden gezet als er betaald werd. Ik heb dat toen  overgezet naar een dBase database en gezorgd dat ik zelf accept giro’s kon printen. Alles wat binnenkwam moest toen nog  handmatig verwerkt worden met toch wel kans op fouten. Er waren toen nog geen automatische overschrijvingen.
  Toen Eef Overdam aangaf dat hij wilde stoppen met het aanstellen van de jurytafel voor de waterpolowedstrijden, heeft Nico Landheer aan mij gevraagd of ik dit wilde overnemen en dat heb ik gedaan. Waar Eef voorheen nog veel moest bellen om juryleden te vinden, kon ik gelukkig al veel meer gebruik maken van de e-mail. In het begin toen ik het overnam waren er maar weinig leden met een W-tje, dus kwam het steeds neer op dezelfde mensen die achter de tafel moesten zitten. Het heeft zeker geholpen dat we binnen de vereniging hebben besloten dat iedereen vanaf 16 jaar een W-tje moet gaan halen. Op dit moment hebben we 90 leden met een W-tje, maar daar zitten ook de scheidsrechters bij en die kunnen dus niet altijd aan de tafel zitten. De verdeling over de teams is ook niet altijd gelijk, in sommige teams zitten er echt te weinig. In het begin probeerde ik altijd te kijken hoe vaak iemand al aan de tafel had gezeten en probeerde ik de verdeling zo goed mogelijk te doen zodat iedereen aan het eind van het seizoen ongeveer 3 a 4 keer aan de tafel moest zitten. Dit bleek in de praktijk niet altijd mogelijk ivm het aantal thuiswedstrijden van je team en het aantal w-functionarissen binnen het team. De laatste 2 jaar wijs  ik alleen nog maar een team aan voor de jurytafel en ligt de verantwoording van welke juryleden er gaan zitten bij de aanvoerders (dit is voor mij dus eenvoudiger). Het betekent dus nog steeds hoe meer w-functionarissen binnen je team hoe minder vaak je aan de tafel moet zitten. Ik probeer de indeling aan de jurytafel zoveel mogelijk te maken als teams toch in het zwembad zijn maar soms is dat niet mogelijk en moet ik teams indelen  terwijl ze niet hoeven te spelen.

  HOE DENK JE DAT ER MEER LEDEN GEWORVEN KUNNEN WORDEN VOOR DE CLUB?
  Misschien kunnen we in de toekomst weer wat toernooien gaan organiseren voor de basisscholen, zodat de kinderen op deze manier ook in aanraking komen met de zwemsport.

  IK GEEF DE PEN DOOR AAN:  Michel Jongejan
  Mijn vraag aan hem is: Ik zie af en toe hele mooie foto's van je langskomen. Volgens mij zit je nu in de cijfertjes , en ook voor  De Gouwe doe je de boekhouding. Als je de kans had gehad , had je dan van je hobby fotograferen graag je beroep gemaakt?